Как се монтира маурелат и защо е необходим в София?

Как се монтира маурелат и защо е необходим в София?

Маурелат е дървена бара, която лежи на стената. Този материал е проектиран да свързва покрива и стената и е подложен на високо функционално натоварване. Когато го инсталирате на къща от газов блок, ще трябва да се внимава с практичността и надеждността.

Какво е Маурелат и защо е необходим?

Това е дървена конструкция, чиято инсталация помага да се запази основното натоварване от покрива, като се разпределя равномерно по стените. В същото време помагат и краката на гредите. Някои от тези конструкции ще тежат много повече и също ще бъдат трудни за инсталиране. Маурелат може да се сравни с основата по отношение на функционалност и важност, така че е отговорен за натоварването не само на сградата, но и на нейната горна част – греди, покрив, облицовка, изолация. И натоварването тук е много силно, освен това има разширяващ се характер, който върви перпендикулярно на стените и постепенно води до тяхното разрушаване.

Наклоните на покрива имат ъгли, поради които има такава разлика във векторите на приложената сила. Тези фактори са най-голямата опасност за стените от газобетон или тухла. От изключителна важност е да прикрепите маурелата, за да се разпредели товара.

Нашите специалисти работят изключително успешно с тези материали и по тази причина можете спокойно да се доверите за ремонт на покриви на Христобилд ЕООД, гр. София.

Как се монтира маурелат и защо е необходим в София?

Здрава дървена конструкция, плътно до края на стената, ще работи най-добре. Друго предимство на този материал е опростяването на монтажа на частите на гредите, тъй като гредите се закрепват към дървото много по-лесно, отколкото към основната стена. Ако човек фиксира покрива си с мауерлати, тогава той има много възможности да използва различни схеми на свързване – подвижни, глухи, с използването на различни крепежи.

Като материал за маурелат върху газобетон се използва дървена греда с различни размери. Но тези размери зависят и от параметрите на други елементи. Единодушно строителите споделиха, че дебелината на маурелата трябва да бъде два пъти по-голяма от краката на гредите. Но ширината се пресмята на база на дебелината на стената. Понякога елементът е направен и от труп, но монтирането на такъв маурелат върху газобетон ще бъде проблемно. Но вие не бива да се тревожите за това, защото ние от Христо-Билд знаем кое е най-правилното решение за вашият покрив.